Pestera cu sute de galerii, un oras imens in care si-au gasit adapost geto-dacii | Touristica
MUNTII MACINULUI
Parcul naţional Munţii Măcinului
Cea mai veche formaţiune muntoasă din România, Munţii Măcinului sunt în prezent una din ariile protejate din ţara noastră, primind statutul de parc naţional. Cu o altitudine între 7 şi 467 de metri, aceşti munţi adăpostesc aproximativ 50% din speciile de plante şi animale de pe întreg teritoriul românesc.
Astfel, aici putem întâlni peste 1700 de specii de plante, dintre care 72 protejate prin lege, 181 de specii de păsări, din care 37 protejate internaţional, 47 de specii de mamifere, 1436 de specii de insecte (din care peste 900 de specii de fluturi), dar şi o mare varietate de reptile şi amfibieni.
Parcul este un punct de atracţie al zonei şi datorită peisajului extrem de divers, dar şi datorită biodiversităţii lui şi a faptului că aici se găsesc numeroase specii protejate. De asemenea, se află în apropierea unor obiective turistice importante, Delta Dunării şi litoralul Mării Negre. Din punct de vedere turistic, Munţii Măcinului sunt vizitaţi doar în tranzit, neexistând capacităţi de cazare în apropiere.
Vizionare online film documentar
Munţii Măcinului
karmapolice: Probabil cel mai frumos FILM despre România: "WILD CARPATHIA"
Colţ de rai: Ţara Loviştei, ţinutul legendelor
Dorel Ţîrcomnicu
La poalele vârfului Şuţu, natura te îmbrăţişează cu verdele ei crud, iar oamenii te cuceresc cu poveştile lor despre legendele locului. Am lăsat în urmă iureşul maşinilor care gonesc pe Valea Oltului şi am mers dinspre Râmnicu Vâlcea spre Sibiu. După ce trecem de Brezoi, intrăm în tărâmul de basm al Ţării Loviştei.
Drumul pe care urcăm traversează, pe deasupra, Şoseaua pe care am venit, apoi calea ferată şi Oltul. Drumul Judeţean 703M Cornetu-Perişani se aşterne îngust de-a lungul Văii Băiaşului, cu porţiuni asfaltate, dar şi altele pietruite.
Şoseaua îngustă trece prin „tunelurile verzi", formate de crengile copacilor de pe margine. Coroanele lor se unesc deasupra şoselei şi opresc lumina soarelui pe acoperişul din frunze. Cirezile de vaci care pun stăpânire pe drum te împiedică, din loc în loc, să înaintezi.
Laşi animalele să-şi vadă de drumul lor, cu gândul că te îndrepţi spre „Ţara laptelui", acolo unde se face râvnita „brânză de Loviştea", procesată chiar la Perişani. Această localitate a devenit, de altfel, capitala oieritului din judeţul Vâlcea, devansând comuna Vaideeni, ai cărei ciobani plecaţi în transhumanţă au renunţat să se mai întoarcă pe plaiurile natale.
Adevărata Posada
N-ai cum să intri în comuna Perişani şi să nu vezi ditamai panoul cu urarea de bun venit: „Dumnezeu să vă binecuvânteze!".
În centrul comunei se află un monument intitulat „Posada 1330", ridicat pe locul unde se spune că armata ungară condusă de Carol Robert de Anjou a fost zdrobită de oastea lui Basarab I.
Cum misterul localizării Posadei a stârnit dezbateri în rândul istoricilor, în vara lui 2010 o echipă de cercetători a refăcut traseul „Drumului Mării", având ca punct de plecare traducerile din „Cronica pictată de la Viena". Primarul Ion Sandu spune că cercetătorii au ajuns la concluzia că adevărata Posada se află pe teritoriul Perişaniului, în Ţara Loviştei.
Drumul spre „Ţara laptelui“ trece printre cirezile de vite
Petre Buican are 82 de ani, dar îşi aminteşte bine: „Te duci la Măruţa, de la Posada, şi îi ceri un ciur de mălai - îmi spunea străbunica. În grădina Aureliei, pe Calea Mării, pe vale, am descoperit, când eram copil, o ridicătură de teren amenajată, de 30 pe 40 de metri, care semăna cu un mormânt uriaş. Dacă cineva ar căuta în acel loc, ar putea găsi dovezi că Ţara Loviştei este încărcată de istorie".
Comorile de sub pământ
Pietrele pe care le găsesc locuitorii din satele Perişaniului au forme interesante. „Omuleţul", cum este denumită piatra descoperită în grădinea casei, pe Valea Băiaşului, de Mirela Cosma, a fost pusă lângă temelia locuinţei.
„Vecinii au mai găsit şi altele, sub forma unui ou, iar primarul ne-a rugat să le punem bine, că vrea să facă un Muzeu al Pietrei, la Perişani", ne spune femeia.
La câteva case mai încolo, un alt localnic, Vasile Leonte (64 ani), ne face o invitaţie. „Veniţi pe Valea Băiţei să vedeţi ce am găsit eu!".
La marginea apei, o piatră imensă, tăiată sub forma unui paralelipiped dreptunghic are încrustate pe ea, semne care au o anume semnificaţie pe care noi nu o cunoaştem.
O pensiune modernă din satul Poiana
„Nu întâmplător locului acesta i se spune «Comori». Legendele spun că pe aici ar fi îngropat mult aur, iar cei care au încercat să dea de el n-au sfârşit tocmai bine". Localnicul ne spune povestea fagului cu vârful în jos la baza căruia a săpat un localnic, nea Nelu Cocoşoiu, iar soţia lui s-a prăpădit în chinuri groaznice, după îndelungi suferinţe.
Căutători de aur mai sunt şi astăzi pe Valea Băiaşului.
„Pe la 1948 erau foarte multe galerii săpate în subteran, iar căruţaşii cărau aurul de aici, din Perişani, şi îl duceau la Brezoi, unui anume Kerachide. Căutătorii de aur spărgeau minereul bogat în aur cu dalta şi ciocanul. Anul acesta am văzut doi tinerei care cerneau nisipul pe Valea Băiaşului şi unul dintre ei spunea că este inginer şi că aurul găsit îi aduce venituri frumuşele", povesteşte Petre Buican.
Dincolo de lumea de basm şi istorie de sub poalele Vârfului Şuţu, natura te cucereşte aici cu verdele ei crud, cu florile şi ciripitul păsărilor. Şi apa e deosebită aici.
„Avem cea mai bună apă de izvor. În Poiana, satul cu cele mai multe izvoare, există Rinul, izvorul căruia noi îi spunem aşa pentru că ţâşneşte de la adâncimea de 1.000 de metri, iar apa lui este foarte rece vara, iar iarna este caldă", spune Ion Sandu, primarul localităţii.
Panoramă de vis la cabana Cozia
Situată în Carpaţii Meridionali, în Parcul Naţional Cozia, Cabana Cozia se află la altitudinea de 1.573 de metri. Iarna, cele două corpuri de clădire pot găzdui 50 de turişti în camere cu două-trei paturi, iar vara pot fi cazaţi aici 70 de persoane. Cabana are restaurant.
Cabana de la 1.573 de metri altitudine e ocupată mai tot timpul
Drumul cu maşina este anevoios, dar merită efortul. După ce laşi în urmă staţiunea Călimăneşti, în stânga Oltului, urmăreşti indicatoarele către Jiblea, Sălătrucel şi apoi Berislăveşti. După 17 kilometri de asfalt, urmează alţi 18 kilometri de drum judeţean, iar indicatoarele te îndrumă până la Cozia, pe un drum forestier.
Când cerul este senin, poţi vedea în depărtare tot Defileul Văii Oltului, spre Valea Lotrului, până către zonele Subcarpaţilor Getici, poţi vedea Slatina şi panorama de vis a ţinuturilor care pierd din înălţime şi se aşează molcome, lăsând câmpia să respire în nemărginirea ei.
Distracţie pe pârtia de schi de la Mlăceni
LOCALIZARE. Situată în nordul judeţului Vâlcea, într-o zonă depresionară intramontană din stânga Oltului, în străvechea Ţară a Loviştei, localitatea Perişani se află la 62 de kilometri de Râmnicu Vâlcea şi la 11 kilometri distanţă de una dintre cele mai circulate căi rutiere din România, Valea Oltului.
CAZARE. Puteţi găsi câteva pensiuni în satele care compun localitatea Perişani, cu un total de 50 de locuri de cazare. Cele mai multe sunt în satul Poiana, la Nicolae Băbeanu, Constantin Floarea, Mihai Maxim sau la Nicolae Sandu, în satul Mlăceni. Liniştea satelor, apa curentă, produsele proaspete şi ecologice provenite din grădinile localnicilor şi frumuseţile locurilor încărcate de istorie sunt o desfătare pentru câteva zile de şedere.
AGREMENT. În satul Mlăceni, la doi kilometri de Primăria Perişani, a fost dată în funcţiune, anul acesta, o pârtie de schi, de 800 de metri, cu o lăţime de 60 de metri şi o înclinaţie de 40 de grade. Iubitorii acestui sport trebuie să vină cu schiuri proprii, fiindcă nu există posibilitatea închirierii.
INFORMAŢII. Mai multe date despre această zonă găsiţi pe site-ul perisani. ro.
Maroc(s) - Maroc - المغرب
3000 ans d'histoire, des vestiges antiques, des cités impériales, une nature à couper le souffle, des sommets enneigés de l'Atlas aux vastes plaines fécondes,
des collines parsemées des villages berbères aux paisibles étendues désertiques : voici le Maroc.
L'expression "terre de contrastes" tant galvaudée semble avoir été spécialement inventée pour le Royaume chérifien.
Ce documentaire propose de découvrir ce pays envoûtant et ses habitants qui ont su préserver leur patrimoine tout en s'adaptant aux exigences de la
modernité.
Réalisateur : DENIS DOMMEL, XAVIER LEFEBVRE
Production : ELECTRON LIBRE
Participation : FRANCE TÉLÉVISIONS
via shakuka
CUM VOM CALATORI MIINE
Cum vom călători de mâine încolo. 32 de idei despre turismul viitorului apropiat.
Eficienţă, socializare, participare. Aceştia sunt vectorii pe care pare să se aşeze industria turistică a viitorului. Şi nu vorbim aici despre cum vor călători strănepoţii noştri, ci despre cum vor arăta lucrurile în următorii 2 până la 10 ani. Unele lucruri deja se întâmplă, la scară mică. Altele caută parteneri. Altele se impun, prin logica pieţei şi a societăţii informaţionale în care trăim. Iar altele nu se vor întâmpla niciodată şi-mi cer scuze de pe acum că ţi-am irosit vremea cu ele.
- Agenţiile de turism generaliste se vor muta în online sau vor dispărea. Vor mai rezista în offline doar agenţiile specializate (pe turism de business, lux, religios, tabere de copii, etc). Rezervarea de bilete de avion şi hoteluri se va face exclusiv online.
- Apple Store, Google Web Store şi Amazon vor încerca să intre pe piaţa serviciilor turistice. Fie direct, fie prin preluări sau colaborări.
- Fenomenul de grouponizare (instituţionalizată sau nu) se va extinde în sectorul turistic. Utilizatorii se vor sindicaliza pentru a obţine condiţii preferenţiale de transport, cazare şi masă. Pe 21 martie 2011, KLM decidea să facă un zbor charter pentru cei 351 de useri Twitter care voiau la Miami. Tot procesul, de la primul twit al userului până la OK-ul transportatorului, a durat doar 5 ore.
- Vor apărea soluţii integrate de booking door-to-door, care-ţi vor permite să rezervi taxi+avion+autobuz+vapor+taxi într-un singur loc, printr-o singură tranzacţie.
- Socializarea la bord va deveni o sursă suplimentară de venit pentru transportatori şi de confort pentru pasageri. Aceştia din urmă îşi vor putea alege tovarăşii de zbor după afinităţi şi preferinţe. Malaysia Airlines a implementat deja un astfel de sistem, în timp ce Satisfly, un start-up extrem de interesant, încearcă să extindă integrarea la scară globală. E posibil ca Facebook însuşi să vină cu o soluţie proprie, care nu va funcţiona.
- Preţul şi oportunităţile de socializare vor deveni mai importante decât destinaţia. Clienţii vor pleca în vacanţă oriunde, atâta timp cât zborul e ieftin, iar anturajul e plăcut. Utilizatorii se vor organiza în sub-reţele ai căror membri călătoresc întotdeauna împreună, obţinând astfel condiţii preferenţiale de la companiile aeriene şi lanţurile hoteliere.
- Consolele de in-flight entertainment se vor dezvolta pe două mari direcţii: socializare şi învăţare. Pasagerii vor putea lega prietenii, discuta afaceri sau se vor putea juca în reţea pe durata zborului. Introvertiţii vor putea opta pentru programe de învăţare a unei limbi străine, a istoriei, geografiei, etc.
- Revistele tipărite de la bord vor dispărea, urmând a fi înlocuite cu versiuni digitale. După îmbarcare, pasagerul va putea să descarce revista prin blue tooth, direct pe laptop, tableta sau smartphone. Singapore Airlines şi-a digitizat deja cele trei publicaţii.
- Companiile aeriene tradiţionale (full-fare, full-service, legacy, cum vrei să le zici) se vor concentra pe calitatea serviciilor la sol şi la bord, pe rapiditatea controalelor, pe siguranţa, confortul şi experienţa superioare pe care le vor oferi pasagerului.
- Check-in-ul online şi self check-in-ul la aeroport vor prevala. Companiile aeriene vor păstra un desk pentru check-in clasic şi unul, două pentru luggage drop off, minimizându-şi cheltuielile de chirie şi personal.
- Zborul va deveni mai scump, dar si mai modular. Dupa reteta Ryanair, pasagerul va plăti un pachet de bază, “flight only”, urmând ca orice alt “moft”, inclusiv o pătură, un pahar cu apă sau accesul la toaletă, să devină serviciu suplimentar plătit.
- Pasagerii vor avea tot mai multe şi mai multe drepturi. Din 23 august, în SUA se zboară deja după reguli noi, mai stricte faţă de transportator, mai protective pentru pasager.
- Telefonia mobilă şi internetul wi-fi vor fi disponibile la bordul majorităţii aeronavelor, ca servicii suplimentare contra-cost.
- Dispariţia bagajului de cală. Pentru a ieşi mai ieftin pe cursele low-cost, tot mai mulţi pasageri vor călători doar cu bagajul de mână. Companiile aeriene îşi vor suplimenta veniturile utilizând cala pentru servicii cargo.
- Conceptul de on-board duty-free se va dezvolta. Se vor face mai multă reclamă şi mai mult comerţ la bord. Aeronavele vor funcţiona ca spaţii comerciale pe toată durata zborului la altitudine de croazieră.
- Pe structura celor trei alianţe aeriene majore (SkyTeam, One World şi Star Alliance) se vor consolida mega-programe de fidelitate, care vor include ofertanţi de servicii dintre cele mai diverse. Punctele de fidelitate oferite de aceste mega-programe vor funcţiona ca monedă paralelă, putând fi convertite nu doar în upgrade-uri sau nopţi gratuite la hoteluri, ci şi în bilete la spectacole, mese la restaurant sau produse electronice. Va apărea o mini-bursă a punctelor de fidelitate, pe care membrii diverselor programe vor face tranzacţii.
- Cele trei clase principale de zbor – economy, business şi first – nu vor mai împărţi aceeaşi aeronavă. Vor apărea tot mai multe zboruri exclusiv business sau first şi tot mai multe linii aeriene specializate pe o clasă anume.
- Un segment low-cost tot mai competitiv şi mai diversificat. Transportatorii low cost vor lansa produse creative până la bizarerie: petreceri, concerte sau căsătorii în timpul zborului, curse pentru grupuri etnice, religioase, culturale sau sexuale, etc. Vor apărea diverşi hibrizi între modelul low-cost şi cel full-service.
- Va apărea o platformă online de meta-search pe ratingurile oferite de clienţi pentru diverşi furnizori de servicii turistice. La acest moment, fiecare OTA major are o bază de customer ratings. Serviciul de meta-search le va unifica şi armoniza, pentru a oferi clienţilor potenţiali maxim de informaţie şi minim de bias. Re-licenţierea hotelurilor va ţine cont de customer rating-ul consolidat pe această platformă.
- Nu doar furnizorii de servicii turistice vor primi ratinguri, ci şi consumatorii. O arhivă globală de informaţii despre pământeni – alimentată în primă fază prin introducerea paşapoartelor electronice – va sta la baza security check-ului disociat propus de IATA. Funcţie de o serie de factori – frecvenţa călătoriilor, destinaţiile vizitate, comportamentul la bord sau antecedentele penale – pasagerii vor fi împărţiţi în trei sau mai multe categorii, fiecare dintre acestea presupunând un scanning mai atent sau mai sumar.
- Industria ospitalităţii va evolua spre o paradigmă distributistă; particularii nelicenţiaţi vor prelua o cotă din ce în ce mai mare din piaţa hotelieră. Unii pe bani, alţii – benevol, pentru a-şi face prieteni. Couchsurfing, platforma de hospitality exchange, a atins recent 3 milioane de membri răspândiţi în 246 de ţări de pe glob. 3 milioane de oameni care îşi oferă unul altuia cazare gratuită, cine n-ar vrea să intre într-un asemenea club?
- Acelaşi fenomen va afecta şi serviciile conexe: transferurile şi tururile cu ghid. Există déjà câteva proiecte de succes (Localyte, BeWelcome) pe conceptul „travel with a local”, proiecte care fac puntea între cel care doreşte un ghid local şi un localnic care e dispus să ofere acest serviciu.
- Vor înflori serviciile de integrare a activităţii sociale cu cea de consum; un utilizator va avea la dispoziţie un singur instrument pentru rezervări, pentru gestiunea programelor de fidelitate, pentru contactul cu prieteni şi pentru a-şi împărtăşi experienţele prin blogging sau micro-blogging.
- Car sharing-ul va deveni un fenomen comun nu doar în interiorul oraşelor, ci şi pe distanţe lungi. Oamenii vor călători împreună la birou, dar şi în plimbări de week-end sau vacanţe. Combustibilul e acelaşi: costuri mai mici şi socializare mai multă.
- Turismul de destinaţie va pierde teren în favoarea celui specializat. Consumatorii vor călători pentru a-şi urma un interes sau o pasiune, pentru a învăţa sau cunoaşte un anumit domeniu, pentru a se împlini intelectual şi spiritual.
- Vacanţele vor deveni din ce în ce mai lungi, de la o lună la şase luni. Călătorii se vor autofinanţa lucrând remote, prin internet. Vor apărea sisteme de job sharing, cu doi oameni pe un post.
- Fără presiunea timpului, moda transportului lent va reveni. Vom merge mai mult cu trenul, cu autobuzul, cu vaporul. Vor reapărea cursele maritime de pasageri mediu şi long-curier.
- Travel guide-urile tipărite vor dispărea, iar variantele digitale care le vor înlocui vor avea 3-4 ediţii de update anuale, pentru a putea oferi informaţii la zi. Ghidurile vor putea fi cumpărate şi pe fascicule, funcţie de traseul fiecărui călător.
- Round-The-World. Vacanţele prelungite vor duce la creştere galopantă a cererii pentru bilete de avion Round The World.
- Asigurările de călătorie se vor diversifica pentru a răspunde nevoilor diferite ale călătorilor de mâine.
- Oamenii vor investi mai mult în experienţe şi mai puţin în bunuri. Clasa de mijloc, cu precădere, va cumpăra tot mai puţine bunuri şi tot mai multe experienţe. Obiectele sedentare vor ceda market share obiectelor şi serviciilor nomade. Consumatorul, fie el şi sedentar, va petrece mai mult timp mental departe de casă.
- Mass Media vor aloca mai mult spaţiu şi timp călătoriilor, considerate până acum rubrici facile, din categoria horoscop. Televiziunile generaliste vor produce show-uri de prime time cu elemente de travel, iar bloggerii generalişti vor începe să scrie mai mult despre călătorii. Blogurile de travel vor exploda cantitativ şi se vor consolida calitativ.
Notă: Lista rămâne deschisă, că de-aia e listă. Te invit să contribui.
sursa tedoo
Cazare in Roma gratis la Hotel
By alicee on miercuri, 24 august 2011
Ei ofera cazare gratis pentru diferite servicii de care au nevoie (vopsit pereti, stoc de ulei, vorbitori de limba engleza pentru tradus hartii, fotografi care sa le faca poze la camere pt site, webmasteri care sa le faca un site, graficieni care sa le faca logo, modele de carti de vizita, modele de day tours .... cu alte cuvinte Italienii pe timp de criza au devenit inventivi!
De ce sa plateasca pe cineva din Italia sa le faca pe bani grei (si in plus astea sunt prestari servicii pe termen scurt sau de tip proiect) cand pot sa vina turistii sa le faca pe gratis adica na, pentru o camera care oricum e a propriului sau hotel si poate oricum ramane libera!
1. B&B Relais La Canfora acepta orice, de la lenjerie de pat pana la diferite bunuri consumabile gen struguri de calitate etccc. Deasemenea fac si home exchange in cazul in care sunteti dintr-o zona turistica si va place ideea (sau daca aveti cabana de inchiriat, pensiune, etcccc ) puteti incerca !!!
3. B&B Alle Porte del Vaticano au cel mai mare nevoie de voi! Stiti limba engleza, stiti sa vopsiti, sunteti electricieni sau va pricepeti sa reparati probleme cu satelitul? nu ezitati sa le scrieti si ei va ofera nopti gratuite in hotelul lor!
5. Pentru B&B Adele Emme trebuie sa fii fotograf profesionist si ei te cazeaza cu mare placere. Trimiteti-le un mail cu nr de nopti, la ce va pricepeti (domeniul foto) si ei o sa va raspunda! ps: aceast hotel e intro zona foarte autentica a Romei
politia karmica: Jeita Grotto- Lebanon www.new7wonders.com
Vacanta in Maramures: Scoala de muzica si dans traditionale
Piloţii fac lucruri trăsnite! (Ep. 1): Două zboruri de neuitat în Papua şi India.
scris de bradut florescu
Încep azi un mini-serial despre cele mai trăsnite zboruri din viaţa mea. Dacă ai frică de avion, citeşte şi poate-ţi trece.
Papua. Atenţie, se închide cerul.
Unde: Papua, Indonezia.
Ruta: Jayapura – Wamena, Papua.
Companie: Trigana Air.
Aeronava: ATR 42.
Trigana Air opera 5 zboruri pe ruta de mai sus, programate din două în două ore. Aveam bilet la cursa de 12, dar Ruslan, ghidul meu, mi-a pus în vedere să ajung la aeroport cel târziu la 6. De ce?
- E mai sigur aşa.
A doua zi am ajuns la aeroport cu ochii cârpiţi. Sala de aşteptare era plină. Un ATR 42 poate transporta maximum 42 de pasageri. Pe ecranul “Plecări” apăreau doar cursele Trigana către Wamena. Cei 200 de oameni n-aveau cum să încapă în primul zbor, programat la 6. Şi nici în cel de la 8. Pasagerii aşteptau ceva, dar nu-mi dădeam seama ce.
Era deja 7.30 şi, deşi niciun avion nu decolase către Wamena, călătorii aşteptau calmi, citind ziarul şi bând cafea după cafea. La 9 a început agitaţia. Staţia de amplificare, care până atunci nu scosese o vorbă, anunţa ceva în indoneziană. Ruslan se apropie de mine în grabă.
- Gata, pregăteşte-te pentru îmbarcare.
- Dar am zbor la avionul de 12!
- Nu contează. Acum s-a dat weather clearance de la Wamena, acum se pleacă. Dacă nu decolaţi imediat, trebuie să aşteptaţi următorul clearance, care nu se ştie când va veni. A fost vreme proastă zilele astea. Ieri nu s-a zburat deloc.
Situată la 1550 de metri şi înconjurată de piscuri de peste 3500, pista aeroportului din Wamena poate fi accesată printr-o fereastră îngustă dintre doi munţi.
Cum aeroportul nu dispune de ghidaj pentru zbor instrumental, approach-ul şi aterizarea se fac exclusiv vizual. Valea râului Baliem e de cele mai multe ori la nivelul plafonului de nori.
Sunt zile când nu-ţi vezi nici vârful nasului, cu atât mai puţin pista....continuarea pe tedoo.ro
Jurnal din Mali - dogonii, copiii lui Sirius - EP1
NICARAGUA: Visita la Histórica ciudad de Juigalpa
MI BELLO PAIS: NICARAGUA: Visita la Histórica ciudad de Juigalpa: "Juigalpan: “El criadero de los Caracolitos Negros”, según decreto presidencial fue elevada a Ciudad el 27 de enero de 1879. Añoranzas de..."
Prin Bacău
de la mihaela
Casa Cancicov, acum sediul Partidului Liberal.Este renovată atât în exterior cât şi în interior, unde cât am văzut eu sunt amenajate birouri.
Pe net nu am reuşit să aflu prea multe.
Poate articolul despre salvarea unor evrei de către Georgeta Cancicov aici.
Şi pentru că scriam de evrei am ajuns şi la casa lor de rugăciune.
care este foarte aproape de ceea ce ar trebui să fie o casă memorială a lui Vasile Alecsandri.
La mai puţin de 200 de metri de aceasta se află Casa de cultură a municipiului Bacău. Şi ştiţi cu ce nume? Vasile Alecsandri!!!!
De acolo am plecat la Casa Memorială Bacovia.
Sfârşitul plimbării mele a fost la casa pictorului băcăuan Nicu Enea.
Pentru "cunoscători" un filmuleţ cu imagini de altădată din Bacău.
ROMANIA, MAROC
Vizitind Marocul am observat ca toate caracteristicile nasoale ale romanilor, exacerbate chiar, le-am gasit si acolo.
De exemplu, Marocul este o tara frumoasa. Si I mean SUPERBA.
Un pic mai misto decit Rromanica pentru ca in afara de superbii munti Atlas, unde poti sa te dai cu parapanta si cu skiurile, exista si desertul Sahara care, chiar daca e greu de strabatut, are vestigii fascinante si oameni fff interesanti.
Ah, chiar singurii care chiar mi-au placut au fost saharienii, considerati o alta rasa de marocani-chiar sint-femeile sint mai albe, rotunde, se imbraca diferit si nu se amesteca cu ceilalti marocani.
Marocanii on the other hand, arata cam ca niste olmeci intirziati-sa fie Atlantisul de vina?
Dar vorbeam despre frumusetea Marocului... Oceanul Atlantic, superb, un soc energetic...pe malul sau la Casablanca sint zeci de mini cafenele superbe, care mai de care mai interesant ornata-am gasit cafenele zen, cafenele orientale, cafenele japoneze.Totul pentru maretul turist.
Desigur ca nu conta ca la 10 minute de mers intrai in cartierele oribile de ziceai ca esti in Pantelimon.
Marocanii, cu gura pina la urechi cind vad TURISTUL, oricind gata sa te duca la ei in casa sa te omeneasca cu un ceai, dar spre deosebire de palestinieni care isi dau si camasa de pe ei sincer, dezinteresat, spre deosebire de libanezi care nu se amesteca cu nimeni si sint cu nasul pe sus, dar daca te-au cooptat ca prieten te plimba peste tot pe banii lor-chestie de onoare- marocanii intotdeauna au un interes ascuns.
EI nu au voie in UE, de exemplu, asa ca nu strica niciodata sa-si faca prieteni de acolo. Sau se ofera sa te duca nush unde ca dupa aia sa-ti explece jenati ca nu mai au bani pentru lapte la copii.
Sau la SUPERMARKET iti bat bonul de 10 ori mai mult-mi s-a intimplat-si nu a fost o greseala, se repeta cam de 3, 4 ori pe saptamina, asa ca acolo a trebuit sa fiu foarte atenta la tot ce cumparam.
Multi dintre ei locuiesc in slums linga Casablanca, case de carton, care la prima inundatie au fos maturate de apa, cu toate ca autoritatile ii anuntasera cu 3 zile inainte sa-si stringa catrafusele.
Dar baietii nu au facut asta, iar citiva au si murit inecati. Insa, cu toate ca aveau case de carton, pe FIECARE din aceste case exista o antena satelit. Saracie dar fudula.
La fel si ai nostri-ii vezi cu o dacie, dar, tunata. Sau o casa darapanata, dar cu antena satelit.
Ma intreb ce ii face pe oameni rai, hrapareti, necinstiti, hoti, mincinosi, cu doua fete. La noi circula legenda ca ar fi comunismul, dar la ei?
Monarhia marocana este una dintre cele mai deschise din Orient.
Ah, si am uitat sa va spun ca femeile marocane care se imbraca in jalabia, si au basma pe cap, se prostitueaza in proportie de 75%. Toate ies seara la cluburi unde si-o trag pe bani-inca de la 15 ani.
Diferenta dintre ele si romance este ca marocancele nu au pesti, iar romancele au adus prostitutia la rang de arta si de eligibilitate pentru posturi de vedete TV, ceea ce in Maroc nu se intimpla TOTUSI.
All in all, si cu cu 80% din masini fiind Dacii, m-am simtit in Maroc ca in Romania, doar ca oamenii mi s-au parut mai nashpa, iar tara mai frumoasa.