Piloţii fac lucruri trăsnite! (Ep. 1): Două zboruri de neuitat în Papua şi India.

scris de bradut florescu

Ca să fac poza asta, a trebuit să deturnez un avion, cu largul concurs al capitanului.

Încep azi un mini-serial despre cele mai trăsnite zboruri din viaţa mea. Dacă ai frică de avion, citeşte şi poate-ţi trece.

Papua. Atenţie, se închide cerul.

Unde: Papua, Indonezia.

Ruta: Jayapura – Wamena, Papua.

Companie: Trigana Air.

Aeronava: ATR 42.

Trigana Air opera 5 zboruri pe ruta de mai sus, programate din două în două ore. Aveam bilet la cursa de 12, dar Ruslan, ghidul meu, mi-a pus în vedere să ajung la aeroport cel târziu la 6. De ce?

- E mai sigur aşa.

A doua zi am ajuns la aeroport cu ochii cârpiţi. Sala de aşteptare era plină. Un ATR 42 poate transporta maximum 42 de pasageri. Pe ecranul “Plecări” apăreau doar cursele Trigana către Wamena. Cei 200 de oameni n-aveau cum să încapă în primul zbor, programat la 6. Şi nici în cel de la 8. Pasagerii aşteptau ceva, dar nu-mi dădeam seama ce.

Era deja 7.30 şi, deşi niciun avion nu decolase către Wamena, călătorii aşteptau calmi, citind ziarul şi bând cafea după cafea. La 9 a început agitaţia. Staţia de amplificare, care până atunci nu scosese o vorbă, anunţa ceva în indoneziană. Ruslan se apropie de mine în grabă.

- Gata, pregăteşte-te pentru îmbarcare.
- Dar am zbor la avionul de 12!
- Nu contează. Acum s-a dat weather clearance de la Wamena, acum se pleacă. Dacă nu decolaţi imediat, trebuie să aşteptaţi următorul clearance, care nu se ştie când va veni. A fost vreme proastă zilele astea. Ieri nu s-a zburat deloc.

Situată la 1550 de metri şi înconjurată de piscuri de peste 3500, pista aeroportului din Wamena poate fi accesată printr-o fereastră îngustă dintre doi munţi.

Cum aeroportul nu dispune de ghidaj pentru zbor instrumental, approach-ul şi aterizarea se fac exclusiv vizual. Valea râului Baliem e de cele mai multe ori la nivelul plafonului de nori.

Sunt zile când nu-ţi vezi nici vârful nasului, cu atât mai puţin pista....continuarea pe tedoo.ro

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment